Vergroening Cybersaved

Wij bij Cybersaved doen ons best om een zo groen mogelijk bedrijf te zijn. Tot onze spijt kunnen wij helaas geen zonnepanelen aanleggen op het huidige pand.

In dit artikel bespreken wij wat wij als ICT consultancy bedrijf kunnen betekenen voor het milieu. Dit is verdeeld over 2 punten, namelijk hardware en software. Hardware en software hebben invloed op elkaar, en helpen allebei mee aan de vergroening van de ICT-industrie.

1. Hardware

Hardware bestaat uit de fysieke benodigdheden die gebruikt worden om onze software te schrijven. Denk hierbij aan computers, monitoren, printers, en invoerapparaten.

Vergroening in dit aspect is lastig. De punten die onze aandacht hebben zijn het hergebruiken van afgeschreven / tweedehands computers voor het kantoor. Daarnaast maken wij gebruik van een BYOD (Bring Your Own Device) idee. Dit houdt in dat iedere werknemer 1 laptop heeft die gebruikt wordt om thuis te werken, meeneemt naar de klant, maar ook om op kantoor te werken. Dit betekent dat er niet 3 aparte apparaten nodig zijn om 1 doel te vervullen.

Hardware is bijna altijd te repareren als er iets stuk aan is. Wij zijn vastberaden om eerst onze oude apparaten te repareren in plaats van de aanschaf van nieuwe apparaten. Dit is ook te zien op de werkvloer door bijvoorbeeld onze CEO Kai Koster, die een refurbished iPhone 5s gebruikt als werktelefoon.

2. Software

Vergroening in software bestaat voornamelijk uit het verminderen van de last van onze programmeercode op de server. Er zijn een aantal mogelijkheden om deze code zo licht mogelijk te maken.

De code zelf kan bijvoorbeeld geschreven worden in een lichte taal. Wat hiermee bedoeld wordt is dat de manier waarop software wordt gemaakt verschillend kan zijn. Hoe dichter de code bij de hardware ligt, hoe minder de code hoeft te doen om het juiste resultaat te waarborgen. Dit betekent dat de software minder van de computer vraagt waardoor de computer minder stroom hoeft te gebruiken om het doel te bereiken.

Ook kan er gebruik worden gemaakt van dynamische servers. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het gebruik van Microsoft Azure. Hierbij wordt een klein gedeelte van een veel grotere server gebruikt, en als de software meer kracht nodig heeft, kan de server dit ook geven. Dit betekent dat op het moment dat er geen gebruikers met de applicatie bezig zijn er ook bijna geen elektriciteit aan verspild wordt.

Conclusie

Vergroening in de ICT industrie is lastig, maar het is wel nodig. Ik kreeg een vraag van mijn collega wat er milieuvriendelijker te maken is aan een paar laptops binnen onze organisatie, mijn antwoord op zijn vraag is deze blog post.

Er zijn wel degelijk relevante vraagstukken voor ons op het gebied van vergroening en milieubehoud, en wij als klein ICT bedrijf gaan dit toch groots aanpakken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on skype